Dizel jeneratör setleri, dizel yakıt ile üretilen harika makinelerdir ve düşük yakıt tüketimi ve çevreci olmaları nedenleriyle tercih edilmektedir.
Ülkemizdeki yüksek yakıt fiyatları ve birim başına elektriğe ödenen ücretin harcandığından daha yüksek olması nedeniyle, dizel jeneratör setleri ilk tercih edilenler arasındadır. Birim başına elektrik ücreti, tüketilen elektriğin birim fiyatının iki katıdır. Böylece en ekonomik yakıt olan Dizelle çalışan bu makineler talep görmektedir. Aynı zamanda 3 amaç için kullanmak mümkündür; Anlık (standby), Günlük (prime) ve Sürekli.
Günlük olarak ise 4-10 saat/gün sürmesine olanak taninmakta ve enerji anlik kullanima gore %10 daha azdir. Sürekli olarak 24 saatin tamamını 365 gune bolunecek şekilde kullanilabildigi bakimla surebilen makinalardir.
Dizel jeneratör satın almak için 10 neden? hemen tıkla!
Dizel Jeneratör Setlerinin Özellikleri
Dizel Jeneratör setleri, dizel yakıtını yakarak elektrik üretmek için çok kullanışlı bir makine. Bunlar, jeneratörler ve dizel motorların bir kombinasyonundan oluşur. Dizel yakıtındaki kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren bir dizel jeneratör, krank döndürür ve elektrik üretir. Manyetik alana etki eden telden yük basıncı oluşturulur. Tipik olarak iki polarize mıknatıs tarafindan üretilen manyetik alan sarilmis tel devreye girer ve elektrik akimi kontrol eder.
Yaygın olarak 0,4 litre dizel yakiti ile üretilen 1 kWh elekrtik enerjisi vardir. İçten yanmalilar olan bu motorlarda yakit odasina enjekte edilerek tutusmak ve yakmak için sikisim isi kullanilir. Verimli olan bu motorlar hemen hemen her türden ham petrol ile kalisabilir; doğal gaz, alkol, benzin, odun gazı ve dizel gibi.”
Dizel jeneratörler, hızlı bir şekilde açılıp kapatılabildiği için güç piklerini telafi etmek üzere de satın alınabilmektedir. Evler veya yaşam alanları tarafından tercih edilen jeneratörler 8 KW ile 30 KW arasında, ticari bölge ve fabrikalarda ise 8 KW ile 2.000 KW arasında tercih edilmektedir.
Büyük gemiler ve işletmelerde, aydınlatma için, fanlar ve anahtarlardan harekete geçirmek için de dizel jeneratör setleri kullanılabilmektedir. Dizel jeneratör setleri diğer jeneratörlere karşı, daha az bakıma ihtiyaç duydukları için sürekli olarak tercih edilmektedir. Bunun nedeni; motor çalıştırmak buji değiştirmenize veya karbüratör tamir etmenize gerek olmadan olmasıdır. Ayrca yaklaşan yakutun benzine karşı tutuşma ihtimali de daha düşük olduğundan gönül rahatlığıyla depolanmalarına izin verilmektedir.
Dizel Jeneratörlerin Çalışma Prensipleri
Kullanım için bir elektrik jeneratörü ve dizel motor kullanılarak dizel jeneratör tarafından üretilen elektrik, ortalama her kWh için 0,4 litre yakıt kullanarak yaklaşık %25 verimlilik oranı sağlar. Dizel motor içten yanmalı motor olarak biliniyor; farklı olan, sıkıştırma ısısı kullanarak ateş edip yakmasıdır.
Dizel motorlar, diğer içten yanmalı motorlara göre en yüksek termal verimliliğe sahiptir ve Carnot etkinliğine izin vermektedir. Doğal gaz, alkoller, odun gazı, benzin ve mazot gibi çeşitli yakıtlarda çalışabilirken, daha fazla CO2 salgıladɪğɪ için bir litre benzin karşɪsɪnda 2,6 kg karbon dioksit salar.Çevredeki hava kalitesini düşürmesine rağmen, dizel jeneratör komplekslerinin gücü motorun boyutuyla doğru orantɪlɪdɪr ve mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.
Alternatör, bir dizel jeneratörün önemli bir bileşenidir ve motorun mekanik girişini endüksiyon yoluyla elektrik çıkışına dönüştürür. Bir manyetik alan oluşturan rotor, alternatörün ana bileşeni olarak kabul edilmektedir. Buna göre, enerjinin sadece bir biçimden diğerine değiştirilebileceğine dikkat edin; bir dizel jeneratör emme, sıkıştırma, güç ve egzoz aşamalarından geçerek yakıt kimyasal enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür.
Bu mekanik enerji mile doğru hareket etmesine yol açarak elektrik üreten alternatörün rotor ve statorunu çalıştırır. Rotor mıknatıslar tarafından çevrildiğinde, statordaki iletken kablolar manyetik alan oluşturur ve voltaj regülatöreiletir. Rotordaki elektromanyetik alan uyarma sistemi tarafından oluşturulur; sonuçta, statorda üretilen gücün şiddeti ile orantılıdır.
Dizel Jeneratör Fiyatları Hakkında
3.3kW dizel jeneratör yaklaşık 15.000TL, 5.6kW ise yaklaşık 30.000TL civarında satılmaktadır. Motor gücü ve marka kalitesine göre fiyatlar değişmektedir; 7,5 kW’lık dizel jeneratör yaklaşık 35.000TL, 8 kW’lık dizel jeneratör 40.000TL ve 9,5 kW’lık dizel jeneratör 95.000TL civarında satılabilir.
Göründüğü üzere, ilk başta pahalı gibi gelebilir ama dizel jeneratörleri kullanmak çok faydalıdır; bunun ilk nedeni diğer jeneratöre göre daha az bakım gerektirmesi, ikinci nedeni ise ucuz yakıtta çalışmasidir, buda yakit masraflarinda yarim yariya bir azalma anlamina gelir.
Dahasında dizel motorlar çok az yakit tuketmesinden dolayi depolardaki yedek yakittan da minimum bir sekilde faydalanabilirsiniz. Ayricalikla alev almalarinin zor olmasiyla sizleri herhangi bir patlama veya yangin masraflarina maruz brakmamaktadir. Sonuç olarak, dizel jeneratorler cok masraf cikartmayacagi icin hem yakit hemde bakim-onarim masraflari sizden eksilmeyecektir; onun sonucunda da zaman icinde kendini amortileyecektir.
Doğru dizel jeneratör seçimi nasıl yapılır? hemen tıkla!
About the author : admin
Join our mailing list today
Insider offers & flash sales in your inbox every week.
Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus dolor sit amet, consectetur adipiscing elit sed porttitor lectus.