Jeneratör çeşitleri nelerdir? olarak sorulduğunda progen jeneratörler günümüzde ihtiyaç duyulan en önemli cihazlar arasındadır. Çoğu büyük şirket, fabrika, maden ocakları ve sitelerde hayatın olağan akışının bozulmaması için jeneratör kullanılmaktadır. Hangi jeneratörün uygun olduğunu anlamak içinde “jeneratör çeşitleri nelerdir?” sorusunun cevaplanması gerekir. Böylece jeneratör çeşitleri arasında ihtiyacınıza en uygun cihazı seçmeniz mümkün olacaktır.
Elektrik arızaları, doğal afetler, sistem arızaları, altyapı arızaları gibi çeşitli sebeplerden dolayı elektrik kesintileri yaşanabilmektedir. Jeneratörler olmadan, bu gibi durumlarda tüm işleriniz yarım kalabilir. Örneğin bir fabrikanın 1 saat elektriksiz kalması onu milyonlarca zarara uğratabilir. Her jeneratör çeşitleri ve kullanım alanlarını bilmeden bir jeneratör satın almak zor olabilmektedir. “Jeneratör çeşitleri nelerdir?” başlıklı yazımızda en çok kullanılan jeneratör çeşitleri hakkında bilgiler sahibi olacaksınız. Kullanacağınız sektör ve alana göre alacağınız jeneratör çeşidine karar vermek artık kolaylaşacaktır.
Ankara’da en iyi jeneratör firmasının PROGEN Jeneratör olduğunu biliyor muydunuz? Nedenini öğrenmek için hemen tıklayın!
Özellikle bazı jeneratör çeşitleri piyasadaki diğer rakiplerinden daha popülerdir. Burada en popüler olanları tanıtacağız. Bilginizi genişletmeye hazır mısınız? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin. PROGEN jeneratör ekibinden maksimum güce sahip jeneratör çeşidi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Jeneratörler genellikle akımın cinsine göre AC ve DC olarak iki sınıfa ayrılmaktadır. Diğer adı alternatör olan AC jeneratörler, elektromanyetik indüksiyon prensibi ile çalışır. Bu, mıknatısların kapalı bir devredeki hareketinin bir elektrik akımı üreteceği anlamına gelmektedir. Bu cihazlarda akım periyodik olarak yön değiştirir.
Jeneratörler, asenkron jeneratörler ve senkron jeneratörler olarak ikiye ayrılır. Regülatör kontrolü gerektirmeyen bir asenkron jeneratörün elektrik üretebilmesi için senkron hızın üzerinde döndürülmesi gerekir. Kararlı AC voltajı için sabit hızda çalışır. Senkron jeneratörler, senkron dönme prensibi ile çalışır. DC jeneratörler, DC şebekelerinde ve enerji depolama sistemlerinde kesintisiz güç kaynakları için kullanılır. Bu cihazlarda akım sadece bir yönde akar. Depolanan enerji bir DC-AC dönüştürücü kullanılarak aktarılır. Düşük dalgalanma ve düşük maliyet, DC jeneratörlerin avantajlarından biridir. Yakıt türlerine göre sınıflandırdığımız jeneratör çeşitleri ise şu şekildedir:
Benzinli Jeneratör
Benzinli jeneratörler en yaygın olanlar arasındadır. Çünkü öncelikle benzin kolay bulunur. Ve bu jeneratörler maliyet ölçeğinin alt kısmında yer alır. Bununla birlikte, pompalamak için elektrik gerektiğinden, elektrik kesintileri sırasında benzin genellikle mevcut değildir. Benzinli jeneratörler, portatif modeller için ideal olan küçük boyutlarda da üretilebilmektedir. Ancak yakıt oldukça yanıcıdır. Benzinli jeneratörleri konut veya ticari kullanımlar gibi çeşitli amaçlar için kullanabilirsiniz. Ancak bunları eviniz veya ofisiniz için kullanmak istiyorsanız, yüksek seste çalıştıklarını ve uzun vadede sizi rahatsız edebilecek sesler çıkardıklarını unutmayın.
Benzin, depolandığında bir yıldan az dayanır ve gaz fiyatları dizel, propan ve doğal gaza göre nispeten daha yüksektir. Benzinli jeneratörler nispeten yüksek emisyon üretirler, tipik olarak diğer bazı modeller kadar uzun süre dayanmazlar ve daha düşük sıcaklıklarda iyi çalışma eğilimi göstermezler.
Dizel Jeneratör
Dizel jeneratörlerin çalışma prensibi diğerlerinden oldukça farklıdır. Devreye girdiği anda kimyasal enerjiyi ısı enerjisine çevirmektedir. Daha sonra ürettiği ısıyı mekanik enerjiye ve mekanik enerjiyi de elektrik enerjisine çevirerek ateşlenmektedir. Bundan dolayı jeneratörlerde dizel içten yanmalı motorlar kullanılmaktadır. Hava filtresi tarafından filtrelenen temiz hava, yakıt enjektörü tarafından motor silindirine püskürtülen yüksek basınçlı yakıtla karıştırılır. Yakıt yanma noktasına ulaştıkça karışımın hacmi azalır ve sıcaklığı artar. Yakıt ateşlendikten sonra piston aşağı doğru itilir. Her silindir, krank milini döndürerek pistonları belirli bir sırayla iter. Bu şekilde enerji elde edebilirsiniz. Jeneratör ayrıca yakıt ve havayı karıştırmak için bir yanma odasına sahiptir.
Biyo-Dizel Jeneratör
Biyodizel, bazı organik yağların bazı alkol ve bazlarla karıştırılıp motorine dönüştürülmesiyle elde edilen bir üründür. Sınırlı petrol rezervleri nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı giderek artmaktadır. Dizelin biyodizel eşdeğeri bir tür işlenmiş yakıttır. Düşük karbon kullanımı ve yüksek enerji yoğunluğu nedeniyle, jeneratörler için alternatif bir yakıt olarak kullanılır. Yüksek oksijen yüzdesi nedeniyle, dizel motorların yanma verimi iyileştirilir. Biyodizel yakıtın jeneratör kullanımındaki avantajlarından biri de düşük maliyetli olmasıdır. Aynı zamanda tamamen organik ve yenilenebilir enerji kullanması nedeniyle de çevreye karşı duyarlı jeneratör çeşitlerindendir.
Emülsifiye Dizel Jeneratör
Su içeren geliştirilmiş dizel yakıt alternatifidir. Su-yakıt olarak da bilinen su-dizel emülsiyonlarında, su damlacıkları ultrason kullanılarak sürekli bir dizel fazına emülsifiye edilir. Sıvıların güçlü sonikasyonu akustik kavitasyon üretir. Kavitasyonel kesme kuvvetleri damlacıkları ayırabilir ve başka türlü karışmayan su ve dizel fazlarının homojen emülsiyonlarını oluşturabilir. Normal dizel yakıtla karşılaştırıldığında, dizel su emülsiyon yakıtı nitrojen oksit (NOx) ve partikül madde (PM) emisyonlarını sırasıyla ortalama 1,66 ve 0,33 oranında önemli ölçüde azalttı. Genel olarak, kararsız veya yüzey aktif madde stabilize edilmiş olsun, ultrasonik olarak üretilen emülsiyonlar, dizel yakıtın korunmasına ve emisyonların azaltılmasına yardımcı olur.
Propan Gazlı Jeneratör
Genellikle LPS olarak bilinmektedir. Propan gaz kısaca sıvılaştırılmış petrol gazı anlamına gelmektedir. Propan sıkıştırılarak sıvı halde depolanan bir gazdır. Bu toksik olmayan gaz renksiz ve kokusuzdur. Günümüzde yaygın olarak ısınma amaçlı kullanılmasının yanı sıra araçlarda yakıt ve jeneratörlerde enerji üretimi için de kullanılmaktadır. Bir sıvı doğal gaz olan propanla çalışan güç jeneratörleri, boyut olarak kompakt ve yaygındır. Propan oldukça yanıcıdır ve yandığında büyük miktarda ısı ve enerji açığa çıkarır. Propan gazı, fosil yakıtlardan daha az çevresel etkiye sahip olmasıyla karakterize edilir. Jeneratörlerin avantajları arasında az bakım, iyi performans, son kullanma tarihi olmaması ve sadece depolayarak uzun süreli kullanım sayılabilir.
Doğalgazlı ve Hidrojen Jeneratör
Doğal gaz mevcut en temiz enerji kaynağıdır. Kömürün karbondioksit emisyonunun yaklaşık üçte birine sahiptir ve petrolden daha verimlidir. Doğal gazlı jeneratörlerin kullandıkları yakıt türü bakımından benzinli veya dizel firmalardan hiçbir farkı yoktur. Yakıtın taşması, bitmesi veya dökülmesi gibi problemler yaşanmamaktadır. Bu açıdan oldukça kullanışlıdır. Çevre dostu jeneratör çeşitlerindendir. Düşük yakıt tüketimi ve düşük yakıt fiyatları ile %40-60 tasarruf edebilirsiniz.
Dizel jeneratör hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Hemen tıklayın!
About the author : progenjen
Join our mailing list today
Insider offers & flash sales in your inbox every week.
Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus dolor sit amet, consectetur adipiscing elit sed porttitor lectus.